În esență, chat botul este un program de Inteligență Artificială care vorbește cu tine. Te informează accesând o anumită pagină sau site. Este minunat, și parcă desprins din filme SF, nu?
UNDE ȘI DE CE SUNT FOLOSIȚI CHAT BOȚII?
Aceștia sunt folosiți pentru a reproduce interacțiuni importante cu utilizatorii, pentru a ajuta procesele business, pentru a obține informații de la grupuri mari. Sau pot fi utilizați pur și simplu ca asistenți personali. Motoarele de căutare tot se folosesc de anumiți boți pentru a căuta în adâncul internetului și pentru a arhiva pagini noi în vederea unor accesări viitoare. Uneori, boții pot fi folosiți și în scopuri „malefice”, precum transmiterea de viruși sau creșterea artificială a numărului de vizualizări la anumite articole sau video-uri pe YouTube.
ARHITECTURA DE BAZĂ A UNUI CHAT BOT
Primul nivel este reprezentat de orice platformă de mesagerie: Facebook, Twitter, Slack etc. . Același principiu se aplică și pentru Amazon Alexa sau Google Assistant sau pentru orice alt consumator de pagini web.
Clientul se conectează la bot fie prin intermediul unui canal de tip text, fie prin intermediul unui canal de tip voce. Componenta NLU (Natural Language Understanding – înțelegerea limbajului natural) ajută la extragerea scopului discuției și a entităților din solicitarea utilizatorului.
Componenta NLU constă dintr-un model de clasificare supervizată a intențiilor ce este antrenat pe o multitudine de propoziții de input și de scopul discuției țintă, și un model de extragere a entităților care poate fi pre-antrenat.
Componenta NLG (Natural Language Generator – generarea limbajului natural) produce răspunsurile unui bot. Cea mai ușoară cale de a obține acest lucru este utilizând un mecanism de template-uri. O metodă mai complicată este utilizarea generatorilor de propoziții prin deep learning.
COMPONENTA DE GESTIONARE A DIALOGULUI
Este una dintre cele mai importante componente din arhitectura unui chatbot. Este responsabilă de o serie de aspecte. Ideea de bază este aceea de a confirma utilizatorului că înțelegeți ceea ce tocmai a spus. Acest aspect face ca un bot să pară implicat și oferă sentimentul că botul știe ceea ce face.
Umplerea informațiilor lipsă: Când un utilizator solicită ceva, este posibil ca botul să nu aibă suficientă informație de la utilizator pentru a procesa solicitarea. Soluția este de a cere utilizatorului această informație. În loc de a ghici care a fost intenția utilizatorului, sistemul recunoaște că anumite entități trebuie să fie prezente. Dacă acestea nu sunt prezente, botul trebuie să interogheze utilizatorul în legătură cu aceste entități până când are toate informațiile necesare. Fiecare scop al discuției este un șablon/tipar ce are sau nu nevoie ca anumite poziții să fie completate cu informații.
Contextul conversației: În discuția cu un utilizator, trebuie colectate și gestionate tot felul de informații. Acesta este contextul conversației. Fiind construit în timpul interacțiunii cu utilizatorul și conține toate informațiile de care este nevoie pe termen lung și pe termen scurt pentru gestionarea conversației.
Inițiativă: Când doi oameni comunică, unul dintre ei are inițiativa. În funcție de intenție, un utilizator poate semnaliza faptul că dorește să preia inițiativa. Apoi un bot poate decide dacă lasă inițiativa celuilalt partener de dialog sau dacă preia inițiativa în mâinile sale. Se pot clasifica scopurile discuției în funcție de prezența sau de lipsa inițiativei.
Schimbarea contextului: Ar fi ușor dacă inițiativa utilizatorului ar fi comunicată într-o modalitate total predictibilă. Din păcate, aceasta este o situație rară. Este perfect normal ca o conversație să se contopească cu următoarea fără ca prima conversație să fie complet terminată. Oamenii fac aceasta frecvent și se vor aștepta ca un bot să poată face același lucru.
COMPONENTA DE TRAINING
Deși chat boții pot aduce o creștere semnificativă unei companii, aceștia nu apar în context dintr-o dată și foarte bine educați. Totuși, este posibil să se construiască un bot necizelat în câteva ore. Un chat bot trebuie creat și antrenat pe baza unui set de date.
Pentru ca botul nostru să poarte o conversație firească, acesta are nevoie de o anume date.
- Adunați date prin toate canalele de intrare. Există câteva surse interne de date ce pot fi folosite: înregistrări ale serviciului clienți sau documentația serviciului suport.
- Adunați date analitice în timp real. Monitorizați interacțiunile pentru a le transforma în răspunsuri mai relevante pentru bot.
- Antrenați-l pentru înțelegerea semanticii. Acest lucru le permite programatorilor să înțeleagă cum pot ajunge la rezultate mai bune, constatând ce nu funcționează și aliniind scopul datelor la input.
- Antrenați-l pentru a fi mai personal. Un chat bot va interacționa cu multe persoane. Răspunsul trebuie adaptat la specificul tranzacției, indiferent dacă acesta este pozitiv sau negativ. De exemplu, putem antrena datele pentru ca acestea să se plieze pe nevoile diferitelor de grupuri în mod satisfăcător și productiv.
- Antrenați-l pentru a fi mai clar. Vă atingeți scopul? Dacă reușiți acest lucru, atunci datele voastre sunt antrenate să identifice corect obiectivele.
- Faceți actualizări pentru a obține rezultate mai bune. Acest antrenament este un proces pe termen lung și trebuie să fie o componentă a serviciilor voastre cel puțin în următoarele luni până la un an după lansare.
CHAT BOȚII SUNT O APLICAȚIE?
Unul din motivele răspândirii chat boților este „plictisul de aplicații”. Utilizatorii sunt enervați de multe ori când trebuie să instaleze aplicații speciale pe telefoanele mobile sau calculator.
Pe lângă acest lucru, este clar că nu este profitabil să creezi, să promovezi și să faci operațională o aplicație ce nu va fi utilă. Putând funcționa pe platforme diferite, chat boț-ii rezolvă această problemă prin utilizarea lor multi-channel. Există 4.1 miliarde de utilizatori de tip Messenger, deci afacerile pot profita de pe urma acestui fapt prin intermediul unui chat bot.
DOMENIILE ÎN CARE CHAT BOȚ-II SUNT O ALEGERE BUNĂ!
eCommerce & Marketing online
Domeniul eCommerce a început să folosească chatbots rapid, ceea ce s-a dovedit a fi foarte profitabil.
Relații clienți
Companiile fac economii de 30% în domeniul relații clienți prin introducerea de bots.
Călătorii, turism și HoReCa
Ecosistem de relaționare: Unele hoteluri creează un ecosistem de tip chat bot care relaționează cu clienții înainte, în timpul și după călătorie. Unii ar putea folosi chat botul pentru a verifica dacă un hotel/ masa la restaurant este disponibil/ă.
Servicii bancare, financiare și Fintech
Fintech a început să afecteze serviciile financiare, iar chatbots -ii sunt mediul care favorizează această infiltrare. Potrivit Gartner, consumatorii vor gestiona 85% din totalul activităților cu băncile prin intermediul chatboților Fintech până în 2020.
HR & Recrutare
Unul dintre cele mai importante domenii pentru chat boți este recrutarea și managementul resurselor umane. Un bot poate asista fiecare etapă a ciclului de gestionare a unui angajat. Prin facilitarea acestui proces, se poate reduce necesarul de personal HR, costurile, totodată crescând fidelitatea angajaților.
Captivantă este lumea Artificial Intelligence. În special cea a chat boților, care cuceresc tot mai mult teren în tot mai multe domenii de activitate. Învață totul despre profesia viitorului la cursurile organizate de Interportal. Înscrie-te la curs pe https://cursuri-it.md/curs-chatboti/